ZuidtrAnt-W

ZuidtrAnt-W is een coöperatie ontstaan uit enkele geëngageerde coöperanten van energiecoöperatie ZuidtrAnt. Via deze organisatie onderzoeken zij samen met enkele partners hoe we warmte overschotten uit industriële processen kunnen gebruiken om gebouwen mee te verwarmen. Duurzame warmte dus! 

Samen met twee gelijkgezinde partners realiseerde zijn het eerste particuliere warmtenet van Vlaanderen! Zij verwarmen ondertussen 158 woningen in de Minervewijk, 3 KMO's en 2 hele sites van Agfa Gevaert. Dat is een equivalent van 990 ton bespaarde COin 2021 of 9 miljoen km met de auto (Dat is wel 225 keer rond de aarde!) Tegen 2026 wordt deze besparing ook nog eens verdubbeld naar een besparing van 2000 ton CO2 per jaar. 

Doordat zij een volledig ander model hebben dan huidige energieleveranciers zijn de verwarmingsprijzen ook nog eens stabiel, en zullen deze gegarandeerd zo blijven. Een gigantische win voor het klimaat en voor de portefeuille dus. 

Kortweg, ZuidtrAnt-W verkleint onze ecologische voetafdruk, bespaart ons geld en doet dat in samenspraak met burgers. Een initiatief als dat moeten we wel in de spotlight zetten met onze Groene Pluim. 

Verdienen zij jouw stem? Stem dan op op deze pagina

Lees het artikel uit de G!ST van juni 2022 over Warmte Verzilverd op deze pagina.

Er zijn nog twee prachtige kandidaten genomineerd leer hen kennen op de pagina's Bon Companie en Stichters Kaleidoscoop