Gebrek aan respect

16 Oktober 2012

Persbericht van Groen Mortsel over coalitievorming in Mortsel. Dit in navolging van berichten in De Standaard (zie en ), waarbij naar voren komt dat N-VA zonder Groen in Mortsel verder wil.

hierhier

In Mortsel haalt N-VA na de verkiezingen van 14 oktober 31 % en 11 zetels,  Groen 22 % en 7 zetels. De rest van de partijen in Mortsel : 3 (SP.A) en telkens 2 voor CD&V, Open VLD, Mortsel-Anders en Vlaams Belang. Mortsel heeft 29 gemeenteraadsleden.  

N-VA is de onbetwistbare winnaar. Maar ook Groen wint en houdt verrassend stand ondanks de N-VA-tsunami in Antwerpen en de Zuidrand.

22% voor Groen ? buiten Zwijndrecht de hoogste score voor Groen in Vlaanderen -  en het hoogste aantal voorkeursstemmen (2095) voor de zittende burgemeester Ingrid Pira. Bovendien haalt Groen nu op haar eentje 7 zetels, dat is meer dan ooit in de geschiedenis van Mortsel.

Groen en N-VA zijn dus de  sterkste en winnende partijen in Mortsel. Het zou dan ook een mooie en logische vertaling van de verkiezingsuitslag zijn als die 2 partijen samen zouden proberen een stabiele meerderheid te vormen. Mortsel heeft trouwens van oudsher een sterk DNA van zowel N-VA (vroeger Volksunie) als van Groen.

Maar neen. Via de pers en zonder door N-VA uitgenodigd te worden vernemen we dat N-VA in Mortsel bij nacht en ontij SP.A en CD&V heeft uitgenodigd om een coalitie te vormen. 

  1. Van een partij die de verkiezingen wint, verwacht je grootsheid. En dus tenminste een uitnodiging voor een gesprek aan de tweede grootste partij die ook won en waarmee de afgelopen 12 jaar goed bestuurd is.  Geen uitnodiging is in deze context onfatsoenlijk en niet bepaald moedig te noemen.
  2. N-VA klaagt er zelf over dat ze in sommige steden en gemeenten als winnaar buitenspel wordt gezet. In Mortsel doet N-VA nochtans precies hetzelfde met de andere winnende partij Groen. De grote winnaar in Antwerpen N-VA voorzitter De Wever geeft het goede voorbeeld. Hij begint verkennende gesprekken met alle partijen. En dat zou in Mortsel ook logisch zijn  gezien de complexe politieke situatie. Groen niet eens uitnodigen voor een gesprek, getuigt van een gebrek aan respect voor de wil van de kiezer.
  3. Er zijn nu blijkbaar in Mortsel onderhandelingen over een bestuursakkoord tussen N-VA, SP.A en CD&V. Niet toevallig een afspiegeling van de partijen die deel uitmaken van de Vlaamse Regering. N-VA voorzitter De Wever heeft al herhaaldelijk gepleit voor de ondertunneling van de Krijgsbaan, de R-11 bis, een onhaalbare en onbetaalbare keuze die nefast is voor Mortsel. In hoeverre zullen de Mortselse partijen N-VA, SP.A en CD&V aan de druk vanuit Brussel kunnen weerstaan om die R-11 bis tegen te houden?

Arnold Van Hove
Voorzitter Groen Mortsel
16 oktober 2012