Groen plant een bos op terreinen van Captain Jack: het is nu of nooit.

25 April 2024

Verrassende actie van Groen Mortsel met steun van Groen-groepen uit de Zuidrand (Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint) en  Antwerpen. Gisteren 11 april verschenen plots 100 boompjes op de terreinen naast de luchthaven waar met toelating van de Vlaamse Regering het pretpark Captain Jack zou gebouwd worden. Nadat Groen-Mortsel vorig jaar een petitie lanceerde tegen Captain Jack met 11.000 handtekeningen en een eerste boom plantte op de terreinen, werd nu een stap verder gegaan. Met deze 100 bomen willen Groenen van de Zuidrand en Antwerpen een duidelijk signaal te geven dat de Antwerpse zuidrand dringend behoefte heeft aan meer natuur en open ruimte, niet minder. Om de Zuidrand groen te houden willen de Groenen na de Vlaamse en gemeenteraadsverkiezingen zo groot mogelijk worden en in de Vlaamse Regering en gemeenten in en rond Antwerpen meebesturen. Enkel met Groen wordt de aanslag op milieu en natuur in de Zuidrand tegengehouden en omgedraaid. Het is nu of nooit. 

Gisterenavond verzamelden een twintigtal Groenen zich met plantgoed en spades aan de terreinen van Captain Jack op Mortsels grondgebied. Onder aanvoering van Michiel Hubeau - lijsttrekker van Groen Mortsel bij de gemeenteraadsverkiezingen en kandidaat voor het Vlaams Parlement (7e) - werd met de leuze "geen pretpark, maar een park, de pret maken we zelf", de eerste stap gezet naar een park op die plek van 5 ha. Aanvoerder Michiel Hubeau over de actie: "Mortsel is de meest verharde gemeente van heel Vlaanderen. Deze watergevoelige plek bijkomend verharden is onbegrijpelijk en heeft een rechtstreekse invloed op de waterhuishouding van het nabijgelegen natuurgebied Klein Zwitserland. Als hier natuur komt heb je trouwens een strook natuur die een mooie verbinding vormt met de natuur van de berm in Wilrijk over Klein-Zwitserland tot het open landschap Gasthuishoeven en het fort van Borsbeek. 

Vergroening Antwerpse Zuidrand: het is nu of nooit

Ook Ingrid Pira, ex-burgemeester van Mortsel en eveneens kandidaat voor het Vlaams Parlement (32e), is aanwezig op de plantactie: "Al jaren zie ik meer en meer groen en open ruimte verdwijnen in de Antwerpse Zuidrand. De luchthaven, Captain Jack en straks 1 hectare weg van de berm voor de aanleg van een kruispunt.... dit moet echt stoppen. Het is nu of nooit. De beste garantie om die aanslag op natuur, open ruimte, leefbaarheid en de gezondheid van mensen tegen te houden en om te draaien zijn Groenen in de Vlaamse Regering en in gemeenten van de Zuidrand en Antwerpen. Michiel Hubeau: "De Zuidrand zal groen zijn of niet zijn. Besturen van Antwerpen, de Zuidrand-gemeenten en de volgende Vlaamse regering hebben de plicht om slechte beslissingen zoals deze terug te draaien, natuur te herstellen en de groene toekomst van de generaties na ons veilig te stellen. Groen wil daarom in de Zuidrand en Antwerpen zo groot mogelijk worden, da's één van onze belangrijkste inzetten tijdens de volgende Vlaamse en gemeenteraadsverkiezingen".