Open brief trams en bussen

14 December 2012

Open brief aan Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken  Antwerpen Zuidrand, 6 december 2012Dringend nood aan meer trams en aangepaste bussen

Een vraag om onderhoud met bevoegd minister Crevits

Geachte minister

Op vrijdag 24 augustus 2012 heeft U de verlengde tramlijn tussen Mortsel en Boechout ingehuldigd. Ik herinner me nog uw enthousiasme. Onmiddellijk werd dit een groot succes : de park&ride aan de nieuwe terminus in Boechout staat dagelijks vol, de fietsparking ook. Vanaf 1 september 2012 voerde De Lijn echter een nieuwe dienstregeling in en de miserie begon: mensen kunnen niet meer met de bus tot in de Stad Antwerpen en stappen over op tramlijn 15. De capaciteit van de trams is daar echter niet op voorzien met het inmiddels gekende 'sardienen in een blik'-effect.

Door de nieuwe dienstregeling vallen er ook een aantal haltes weg die door de voormalige bus 14 werden bediend. Voor heel wat mensen bijvoorbeeld in en om Mortsel- Dorp een felle achteruitgang. Er zijn wellicht nog andere voorbeelden.

Na de investeringen in uitbreiding van de infrastructuur is het toch een evidentie dat ook het aanbod moet verhoogd worden ipv van het af te bouwen? In elk geval : door de huidige dienstregelingen haken er dagelijks mensen af van het openbaar vervoer.

Ik vraag dan ook, tevens in naam van Groen Boechout-Vremde, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Antwerpen, waar overal de achteruitgang van het openbaar vervoer ervaren wordt, dringend om een onderhoud met u over mogelijke noodmaatregelen in afwachting van structurele oplossingen.

De nieuwe tramstellen die soelaas zouden moeten brengen zullen er pas eind 2014 zijn. Maar er moet nu iets gebeuren! Waarom, buiten de vakantiemaanden, de kusttram niet inschakelen? Waarom tram 7 niet laten doorrijden tot Boechout? Waarom de trams die in het Gentse werden afgedankt niet inschakelen op het Antwerpse tramnetwerk? Ook de toeritdosering is essentieel zodat trams en bussen een optimale doorstroming krijgen op kruispunten.

Met de meeste hoogachting

Ingrid Pira en streekgenoten

Jan Verhaert ? Boechout-Vremde

Tom Verboven ? Borsbeek

Erwin Lauriks ? Edegem

Diederik Vandendriessche ? Hove

Joost Fillet ? Kontich

Hans Verreyt ? Lint

Bart Staes ? Antwerpen

Freek Van Looveren ? Berchem