Jonge Mortselse boompjes sterven of zijn al dood...

04 Augustus 2022

Jonge Mortselse boompjes sterven of zijn al dood...

Groen Mortsel nam afgelopen week foto’s van stervende of dode jonge boompjes, stuurde ze door naar de bevoegde schepen en vroeg onmiddellijke acti

Groen Mortsel is zonder meer blij met het bericht van 2 augustus 2022 dat de dikste boom in het Regionaal Landschap Rivierenland in het Mortselse natuurgebied Klein Zwitserland staat. Deze 70 tot 100-jarige boom met een stamomtrek van 7,4 meter krijgt binnenkort namelijk een – mede door stad Mortsel gefinancierde - snoeibeurt om verder te kunnen leven. Zie ook Dikste boom in regio krijgt belangrijke snoeibeurt in Mortsels natuurgebied Klein Zwitserland (Mortsel) | Gazet van Antwerpen (gva.be). Maar naast de blijdschap om aandacht voor een oude boom is er bij Groen Mortsel ook verontwaardiging over de toestand van vele jonge boompjes op Mortsels grondgebied die momenteel dood of stervend zijn. “Welke overheid ook verantwoordelijk is voor de aanplant van jonge boompjes, als ze dreigen te sterven kan de stad een helpende hand reiken door ze bijvoorbeeld te voorzien van een “aqua-bag”, zegt Groen-raadslid Peter Mous.

Groen Mortsel nam afgelopen week foto’s van stervende of dode jonge boompjes, stuurde ze door naar de bevoegde schepen en vroeg onmiddellijke actie van het Mortselse stadsbestuur om te redden wat te redden  valt.

 

Fotoreeks 1 : Dode boompjes in de omgeving van Mortsels sportlandschap. Linksonder een sportterrein dat uitbundig gesproeid wordt. Antwoord van de schepen: De aanplantingen naast de padelvelden hebben ook duidelijk verschijnselen van droogtestress. Ook al werden deze regelmatig voorzien van water. Onze diensten bekijken wat ze daar nog kunnen doen om de overlevingskansen te vergroten.

  

Fotoreeks 2 : Enkele foto’s van de bomenrij langs de linkerkant van het fietspad tussen het sportlandschap van Mortsel en Fort 3 van Borsbeek. Ongeveer de helft is dood. Antwoord van de schepen: De boompjes langs het fietspad van de Krijgsbaan zijn door het gewest aangeplant, het zijn ratelpopulieren die er al enkele jaren zo bij staan en waar we al diverse keren gevraagd hebben om deze te vervangen, weinig reactie. We zullen nog eens bij hen aandringen.

    

 

Foto 3 : Op dit perceel naast de spoorweg en fietsostrade richting Lier zijn alle jonge boompjes dood. Dit moest een stukje bos worden. Antwoord van de schepen : De boompjes van het compensatiebos aan het grote bufferbekken vallen nog onder de verantwoordelijkheid van Aquafin tot het eind van dit jaar. We zullen Aquafin vragen ze te vervangen. Als dat niet lukt, kunnen wij ze desnoods ook komend plantseizoen zelf vervangen.

Een “aqua-bag” kan helpen.

Groen Mortsel vindt dat de lokale overheid – ongeacht welke overheid verantwoordelijk is voor de aanplant - een helpende hand moet reiken wanneer jonge boompjes dreigen te sterven. Zo is er de mogelijkheid om een “aqua-bag” aan de stam te voorzien die regelmatig met water gevuld wordt. De factuur kan dan nadien alsnog doorgestuurd worden naar de verantwoordelijke overheden.