Afsluiting politiek jaar met actie en barbeque

02 Juli 2016

Op zaterdag twee juli sloot Groen Mortsel het politieke jaar af met een dag van politieke actie, ontspanning en feest. Allereerst werd er actie gevoerd door te gaan canvassen in de wijken rondom de luchthaven. Onder de noemer, "Onze buurt kan zo veel meer zijn zonder luchthaven?" voert Groen Mortsel samen met de andere groen-groepen van stad en rand actie voor een andere en betere invulling van de luchthaven te Deurne. Dit onderwerp gaat zeker nog terugkomen en we organiseren samen met deze andere groen groepen hierover nog een groot discussieforum op zaterdag 15 oktober. Helemaal onderaan het artikel kan je ook de tekst hierover uit onze meest recente gist vinden met meer info. Rond vier uur was het verzamelen geblazen aan de fortloop voor een geleide wandeling rond dit mooie landschap met onze gids Wouter van Natuurpunt. We kregen tijdens onze toer ook een beter zicht op de plek voor het zogeheten "compenasatiebos", een dossier dat 24 mei 2016 op de gemeenteraad kwam. Het compensatiebos zou 0,85 ha groot worden en is bedoeld om het Sint-Annabos, dat gekapt wordt voor de Oosterweelverbinding, deels te compenseren. Gezien er op deze locatie het gebied reeds op natuurlijke wijze aan het verbossen is vonden wij dit een zeer povere redenering. Wie kapt nu twee bossen om daarna te beweren dat dit compensatie is. De biodiversiteit die hier op grotendeels natuurlijke wijze ontstaat zou daardoor in gevaar komen. Dit is overigens ook in strijd met de regelgeving hieraan verbonden krachtens de omzendbrief van de Gouverneur aangaande deze compensatie.  Tegen de avond was het tijd voor ontspanning, in de zomerbar van Fort 4 werd er gebarbequed en getoost op het begin van de zomer en het einde van een politiek jaar. Zoals ook te zien valt op de foto's hierbijgevoegd, meer op onze facebookpagina werd het een gezellige boel. Desondanks het wisselvallige weer gedurende dag hebben we zo goed als heel de avond zon gehad en kon jong en oud genieten van een leuk en ontspannen samenzijn.  

Link facebook Groen Mortsel: https://www.facebook.com/GroenvoorMortsel/ 

Link artikel compensatiebos: http://groenmortsel.be/mortselse_groen-raadsleden_solidair_met_antwerpenaar_en_tegen_boscompensatie_mortsel_voor_kappen

 

Tekst Luchhaven Deurne

In 2015 waren er 221.155 passagiers op de luchthaven van Deurne, een stijging van 82 % in vergelijking met 2014. De zakenluchthaven van Deurne werd in no time een toeristische luchthaven. Dat het aantal klachten van omwonenden over meer geluid, kerosinegeur en laagvliegende toestellen enorm stijgt, verbaast niemand. Maar de vraag die iedereen bezig houdt is : hoeveel vluchten en passagiers komen er nog bij ? Hoe ziet de toekomst er voor de buurt uit ? En vooral : is er een andere toekomst denkbaar op deze strategische plek tussen stad en rand ?

Over die laatste vraag willen we nadenken, samen met buurtbewoners, ruimtelijke planners en iedereen die geïnteresseerd is. We kiezen voor een groene invulling van de luchthaven maar gaan ook op zoek naar alternatieven voor de tewerkstelling die er nu is. In het buitenland tonen verschillende inspirerende projecten de enorme mogelijkheden van een nieuwe invulling van oude luchthaventerreinen. In Tempelhof in Berlijn bijvoorbeeld werken creatieve ondernemers in de oude luchthavengebouwen aan innovatieve producten. Op en rond de landingsbanen is er nu plaats voor fietsen, wandelen, sporten?.

Binnenkort verspreiden we in de buurt van de luchthaven een folder hierover met affiche. En in oktober organiseren we een discussieforum hierrond. Maar nu al is elk idee voor een andere toekomst op de luchthaventerreinen welkom. Stuur je ideeën naar [email protected]