Teken de petitie voor het behoud van de bomen aan het Lepelhof

Net op het moment dat we zo snakken naar verkoeling, beslist het stadsbestuur om 13 bomen extra te laten vellen in Mortsel-Dorp voor de werf van het nieuwe Lepelhof. Een onbegrijpelijke beslissing, we weten immers meer dan ooit hoe belangrijk bomen zijn in een stad met het oog op een leefbaar klimaat in de hete zomers die we meemaken.

In de oorspronkelijke plannen ging het aanwezige groen gevrijwaard worden en formuleerde het bestuur een rits beschermingsmaatregelen voor de bestaande bomen bij het advies op de vergunningsaanvraag. Nu blijkt dat vanaf volgende week niet enkel gestart wordt met het snoeien -zeg maar amputatie- van een stuk van de monumentale Rode Beuk, maar ook dat er zestien (!) bomen geveld zullen worden, terwijl in de originele plannen slechts 3 bomen gingen verdwijnen. Groen Mortsel stelt zich er ernstige vragen bij dat het stadsbestuur deze beslissing neemt slechts een week voor de start van de werken, in volle zomervakantie. Dit is een totaal gebrek aan transparant en participatief bestuur.

Het stadsbestuur reageerde dat er na de bouw, 24 nieuwe bomen zullen geplant worden. Een magere troost: het aantal bomen is namelijk niet altijd de graadmeter. Liever wat minder bomen die meer tot volwassenheid kunnen komen, met een grote kruin, dan een groter aantal kleintjes. Het zal sowieso weer ettelijke jaren duren vooraleer nieuwe bomen zich volledig aanpassen aan een nieuwe grond en een volwassen kruin kunnen laten uitgroeien. En wie zegt dat ze voor die tijd niet opnieuw zullen moeten wijken? Dat het plein vergroend zou worden en dus meer ontharding zou krijgen vinden we uiteraard een goed idee, maar liefst met de bestaande bomen.

Teken de petitie voor het behoud van de bomen aan het Lepelhof, inclusief de monumentale Rode Beuk.

418 ondertekenaars, we zetten door!
100%

Ja, ik teken

Door deze petitie te ondertekenen ga je akkoord dat Groen je gegevens verwerkt en bijhoudt volgens haar privacybeleid. Als je aanvinkt dat je e-mails wilt ontvangen, houden we je op de hoogte volgens je interesses. Je kan je gegevens opvragen, laten verbeteren of laten verwijderen.

Laatste ondertekeningen

Vincent Kattouw
Mathias Van den Berge
Mieke Keunen
Hannah Van den Broeck
Katrien Schooffs
K. Klein
Fay de Haan
Kris Van de Vijver
peter vanslambrouck
Lieve Guetens